יזמות והשקעות בנדל"ן
יזמות והשקעות בנדל"ן
השוק כיום רווי באלטרנטיבות להשקעה בנדל"ן וכל אחד רוצה לדעת איפה כדאי להשקיע את כספו – נכסים דיגיטליים, קרן השקעות בנדל"ן ושוק ההון, אפליקציות בתחום הנדל"ן ועוד.
לפני שממהרים להתפעל מהתשואות ולהשקיע, חשוב לבחון את ההשקעה, הביטחונות הניתנים תמורת ההשקעה והיבטי המס החלים על העסקה.
משרדנו מלווה משקיעים ויזמים כאחד החל מגיבוש המתווה, ליווי בגיוס הכספים ועד למימוש ההשקעה. במסגרת הליווי משרדנו מציף בפני הלקוחות את הסיכונים ומספק פתרונות אפקטיביים.
מה כדאי לבדוק לפני שבוחרים בהשקעה?
השקעה בעסקת נדל"ן מורכבת אינה טריוויאלית למשקיע קטן, אך היא עשויה לחשוף את המשקיע לפרויקט נדל"ן מורכב המלווה באנשי מקצוע אשר ישביחו את הנכס ויובילו לתשואות יפות.
בשנים האחרונות, צצים יותר ויותר יזמים המציעים למשקיעים להצטרף להשקעה בתחום הנדל"ן – קבוצות משקיעים אשר רוכשים מקרקעין, ובאמצעות יזם אשר מוביל את הפרויקט, משביחים את הנכס ומממשים את הפוטנציאל שלו תוך קבלת תשואה על ההשקעה. עליית המחירים הגדולה בנדל"ן בשנים האחרונות, עשויה לסנוור משקיעים להשקיע בפרויקטים מסוג זה, בלי לבצע את כל הבדיקות המקדמיות אודות היזם, טיב הנכס וסוג ההשקעה.
השקעה בעסקאות נדל"ן מורכבות באמצעות יזם הינה אחת הדרכים להיחשף לפרויקטי נדל"ן גדולים ומורכבים ולהנות מהרווח היזמי הצפוי. יחד עם זאת, יזמות והשקעות בנדל"ן, טומנות בחובן סיכונים רבים.
סוגיות לבחינה בבחירת השקעה:
מיהו היזם?
מעבר לבדיקה אינטרנטית (גוגל, פייסבוק ועוד) אשר עשויה להציף תביעות משפטיות או דיס-המלצות, מומלץ לשוחח עם משקיעים שהשקיעו בפרויקטים קודמים. ליזם בעל ניסיון, יהיה אתר אינטרנט עם רשימת פרויקטים שהסתיימו, באמצעותו תוכלו לאתר משקיעים קודמים, וכן להתרשם מה"מוצר" המוגמר. מקובל גם לבקש מהיזם לשוחח עם ממליצים מטעמו. טרם השיחה עם משקיעים קודמים, יש להכין רשימת שאלות, במטרה להבהיר את סוג ההשקעה, מידת שביעות רצונם, שקיפות הפרויקט, חריגות מתקציב הבעיות שצצו לאורך הדרך וגם לאחר מימוש ההשקעה והאם היזם השיג את התשואה שהובטחה ואם לא מדוע.
כשמדובר בחברה יזמית, יש לבצע בדיקה אודות בעלי המניות בחברה.
היכרות היזם עם סוג ההשקעה ומיקומה
מומלץ כי ליזם יהיה ניסיון בסוג ההשקעה הספציפי ובאזור הספציפי. יזם אשר מכיר את האזור בו מצוי הנכס, יודע להעריך יותר טוב את טיב הפרויקט ועם ניסיון והיכרות עם הרשויות באזור הנכס.
גובה ההון העצמי של היזם
יזם אשר משקיע סכום הון עצמי גבוה יותר, מעיד על הבטחון שלו בהשקעה, מאידך, היום ישנן חברות רבות המשמשות כמשלימי הון עצמי ליזם ומאפשרות ליזמים לפרוס את כספם על פני השקעות רבות יותר.
רווחי היזם
יזם אשר מעניק תשואה עודפת למשקיעים, לפני הרווחיות שלו, מעיד על רמת הסיכון שהיזם לוקח בהשקעה. במקרה הנ"ל, ככל ולא תהיה תשואה מינימאלית להשקעה (אשר נקבעת בהסכם בין הצדדים), היזם אינו זכאי לשכר.
בטחונות
ישנם סוגים רבים של בטחונות, כגון: בעלות בטאבו, הערת אזהרה בטאבו, שעבוד, משכון, ערבות בנקאית ועוד. עורך הדין המלווה אתכם בעסקה יבחן האם הבטוחה הניתנת על-ידי היזם מספקת.
שקיפות
התנהלות שקופה מטעם היזם, לרבות הצגת שמאות, דרישה לדוחות תקופתיים. ועוד.
תכנית עסקית
הדבר הראשון שעל היזם להציג בפניכם הוא התכנית העסקית של ההשקעה. יש לבחון את ההוצאות מול ההכנסות. עצתנו היא בראש ובראשונה לבחון את סעיף הוצאות בלתי צפיות מראש (בצ"מ) ולבדוק שההכנסות שמרניות ביחס להוצאות. בתכנית העסקית יש לבחון האם נלקחו בחשבון תרחישים שונים ולאו דווקא אופטימיים.
ליווי ההשקעה על ידי יועצים
כל השקעה חייבת להיות מלווה ביועצים – עורך דין, אדריכל, יועץ מס, יועץ ביטוח ועוד. יזם לא יכול לשאת בכל הכובעים, והוא צריך יועצים מקצועיים שילוו את הפרויקט.
הרשימה לעיל הינה רשימה מצומצמת אשר נותנת קווים כללים לבחינת השקעה. אין השקעה עם תשואה ודאית, ויש לקחת בחשבון את מכלול הסיכונים והתרחישים האפשריים.