חתמתם על הסכם מכר (מכירת או רכישת דירה), אך החלטתם בשלב מאוחר יותר על ביטול ההסכם (בין אם באופן חד צדדי ובין אם בהסכמה עם הצד השני).
האם תשלומי המיסים (מס שבח, מס רכישה והיטל השבחה), יוחזרו?
מס רכישה ומס שבח
חוק מיסוי מקרקעין קובע כי "המנהל יחזיר מס אם הוכח לו כי נתבטלו מכירת זכות במקרקעין או פעולה באיגוד מקרקעין ששולם עליהם המס". נטל ההוכחה לביטול העסקה הינו על הטוען לביטולה.
הפסיקה עוסקת רבות בהחזרי מס כתוצאה מביטול עסקה ובוחנת האם מדובר בעסקה שבוטלה או שמא מדובר ב"מכר חוזר" המחייב את הצדדים לעסקה במס נוסף (שבח ורכישה). המבחנים המפורטים בפסיקה כוללים, בין היתר, בדיקת משך הזמן שחלף עד למועד ביטול העסקה, בחינה האם בוצעו עבודות התאמה בממכר לצורך התאמתו לרוכש, האם שולמה מרבית התמורה בין הממכר, אופן ביטול העסקה וכמובן האם הזכויות בממכר נרשמו על שם הרוכש.
הוראת ביצוע מטעם רשות המיסים גם מתייחסת לבקשת ביטול עסקה וקובעת כי התנאי הבסיסי לבחינת בקשת הביטול, הינו הסכמת שני הצדדים לביטול העסקה או הצגת פסק דין המבטל את העסקה. יחד עם זאת, הוראת ביצוע אחרת מתייחסת למקרים בהם ביטול העסקה נעשה באופן חד צדדי.
היטל השבחה
היטל השבחה נובע מאישור תכנית, מתן הקלה או התרת שימוש חורג, המעלה את שווי הקרקע. תשלום היטל ההשבחה מתבצע בפועל במועד מימוש הזכויות במקרקעין (כגון מכירת הזכויות במקרקעין, קבלת היתר בנייה ועוד).
ככל ולאחר החתימה על הסכם המכר, החל הליך של בקשת שומה ואף הונפקה שומה בגין הממכר, הרי שגם אם העסקה בוטלה, המוכר יהיה חייב בתשלום היטל ההשבחה והמועדים לתשלום ולהגשת השגה בגין ההיטל ההשבחה החלו לרוץ.
ישנן שאלות נוספות אשר עשויות לעלות במקרים לעיל ולכן יש לבחון כל מקרה לגופו באמצעות עורך דין מקרקעין מומחה.