תהליך של פשיטת רגל כולל בתוכו מכירת וחלוקה של נכסים
התהליך שנקרא בעבר פשיטת רגל – ושכיום נקרא "חדלות פירעון ושיקום כלכלי" מטרתו לעשות שימוש בנכסי החייב השונים לסוגיהם ולמכור אותם, על מנת לפרוע את החובות שלו לנושיו. ישנם סוגים שונים של נכסים שיכולים להיכנס תחת הקטגוריה של נכסים לחלוקה, כאשר השימוש בחלק מהם דורש אישור מיוחד של בית המשפט. נכסים משועבדים כדוגמת בית שבבעלותו של החייב, אך שעדיין לא סיים לשלם את המשכנתא בעדו, יכולים לשמש לפירעון החוב אף הם, בתנאים מסוימים.
אילו נכסים לא ניתנים למימוש במסגרת תהליך של פשיטת רגל?
החוק מגדיר נכסים מסוימים שבבעלותו של אדם, החייב כסף לנושים, כנכסים מוגנים. המשמעות היא שאין להשתמש בהם על מנת לפרוע את חובותיו של האדם והוא יכול להמשיך ולהחזיק בהם. בין הנכסים שאינם ניתנים למימוש בהליך פשיטת רגל נמצאים פריטים כגון:
- ביגוד, הנעלה וכלי מיטה, החיוניים למחייתו של החייב ובני המשפחה שלו.
- מצרכי מזון הנמצאים בבית וישמשו את החייב ומשפחתו.
- כלים מסוגים שונים.
- תשמישי קדושה של החייב או של מי מבני משפחתו.
- כלים מסוגים שונים, בהנחה ומטרת השימוש בהם הוא פרנסה, אך עד גבול מסוים של שווי.
- נכות של החייב – יכולה לגרום לחפצים מסוימים להיות נכסים מוגנים, הנחוצים למחייה.
- חפצי תקשורת מסוימים עד שווי מסוים – למשל מכונת כביסה, מחשב ועוד.
האם כלל הכספים שברשותו של החייב יועברו אוטומטית לפירעון החובות שלו?
בנוסף לחפצים פיזיים ממש, ישנם גם חסכונות וכספים, אשר החייב עשוי להחזיק בבנק ושלאו דווקא ישמשו לפירעון החובות. אלו יכולים להיות סכומים שחסך בקופות גמל או בביטוח מנהלים שצבר במסגרת עבודתו או בקרן פנסיה. אין אוטומטיות בנוגע להעברת הכספים הללו אל הנושים, כיוון שייתכן וחלקם ייחשבו כנכסים מוגנים. לעיתים יידרש אישור של בית המשפט לעשות שימוש בכספים אלו, בחלקם או במלואם, בהתאם לצורך שאותו הם אמורים למלא – למשל לקצבה חודשית.
האם דירה משועבדת של החייב תוכל אף היא לשמש לפירעון החובות?
במידה ועל דירת מגורים הוטל עיקול, והחייב לא שילם את חובו תוך 30 יום מרגע רישום העיקול, בהחלט אפשר לפנות את החייב מהדירה ואף למכור את הדירה לצורך פירעון החוב. חשוב להבין שפינוי החייב הינו תהליך מורכב ומכירת הדירה של החייב צריכה לעמוד בקריטריונים לשם כך. דירה שאכן ניתן היה להוציא ממנה את החייב, ניתן למכור אותה במכירה פומבית, באותה דרך שנהוג למכור מקרקעין מעוקלים. במקרה בו צד שלישי כלשהו טוען שיש לו זכות בדירה שעוקלה, חייב להוכיח שאכן הזכות של הדירה רשומה על שמו. אם אין זכות הרשומה על שמו, על הצד השלישי לבקש מרשם ההוצאה לפועל ע"מ לעכב את הליכי המכירה וזאת בכדי לאפשר לו לפנות לבית המשפט טרם מכירת הדירה לצורך הוכחת הזכות השייכת לו.