זכויות העובד שעזב את תפקידו בגלל נכות חייבות להינתן לו על ידי המעסיק
עזיבה של עובד את משרתו, לא תמיד מתרחשת בנסיבות של פיטורין או התפטרות מ"הסוג הרגיל". לעיתים סיום ההעסקה מתבצע על רקע מפתיע, לא נעים ובעיקר כזה שאף אחד מהצדדים אינו מעוניין בו – תאונת דרכים. עובד שנפצע בתאונה ונאלץ לעזוב את העבודה לצמיתות, זכאי לזכויות שונות והמנהלים מחויבים להעניק לו את מלוא זכויות העובד הקבועות בחוק.
האם כל תאונת דרכים תיחשב כתאונת עבודה?
מקום העבודה יישא באחריות על התאונה עצמה, רק אם היא התרחשה בזמן שהעובד היה בדרכו לעבודה או בחזרה ממנה, או אם היא התרחשה בזמן משמרתו – במידה שהוא עובד שטח שנוסע ברכב במסגרת התפקיד. סיוע של עורכי דין תאונות עבודה נדרש למן ההתחלה, כדי למצות את זכויותיו של העובד לקבלת פיצויים, מתוך הכרה בתאונת הדרכים כתאונת עבודה.
אך מעבר לטיפול בנושא הטראומה עצמה, ייתכן שהפציעה של העובד תהיה מורכבת כל כך, פיזית או נפשית, עד כי לא יוכל להיעזר בימי מחלה – אלא יבחר לעזוב את העבודה לחלוטין. בין אם יבחר להתפטר כדי לנוח ולא לעבוד כלל ובין אם יעדיף לחפש משרה אחרת, התואמת יותר את יכולותיו לאור הפציעה שנגרמה לו, עובדים שעוזבים מסיבה כזו, ייתכן שיהיו זכאים לקבלת דמי פיצויים כאילו פוטרו.
זכויות העובד שעוזב – כיצד תדעו אם מגיעים לכם פיצויים?
החוק מאפשר לעובדים שמתפטרים, לקבל פיצויי פיטורים כאילו פוטרו – אם הם עומדים תחת התנאים וההגדרות המתאימים ובכל מקרה רק אם השלימו שנת עבודה מלאה באותו מקום עבודה. המשמעות היא, במקרה של תאונת דרכים ורצון לעזוב את המשרה, שעובד שהספיק לצבור לפחות שנה של עבודה באותו הארגון, יכול להתפטר בשל מצב בריאות לקוי ולדרוש את מלוא סכום הפיצויים על עזיבתו.
חשוב להדגיש, כי אין דרישה של החוק להוכיח שהעובד אינו מסוגל עוד לבצע את תפקידו בגלל הנכות. ייתכן בהחלט שאותו אדם יכול לסיים את תקופת השיקום ולשוב למשרתו. החוק מקל על עובדים בעניין זה ומעניק להם את הזכות לבחור האם הם מעוניינים לשוב, או שלא. במידה שהמצב הבריאותי שלו הוביל אותו לקבלת ההחלטה לעזוב, הוא רשאי לעשות זאת ולקבל את כל זכויותיו.
החלטתם להתפטר כי נפגעתם בתאונה? מה צריך לעשות עכשיו
כדי לפעול על פי הנחיות החוק, עליכם להודיע למעסיק שלכם בכתב על רצונכם לעזוב את העבודה. המעסיק רשאי לנסות ולהציע לכם תפקיד המותאם ליכולותיכם או להקל עליכם במילוי התפקיד שאותו מילאתם טרם התאונה, אך אתם יכולים לסרב. גבו את החלטתכם במסמכים רפואיים ובאישורים בכתב ככל האפשר ועמדו על זכותכם לקבל את התשלום המלא של פיצויי הפיטורים, לכל המאוחר שבועיים מהיום שנחשב ליומכם האחרון בעבודה וגם אם כלל לא שבתם אליה בפועל.